Sulawesi och Halmahera

19/10 - 7/11 2025

+ ev extradagar på Västra Papua

I endemernas värld

Red-flanked Lorekeet - Fågelresa Sulawesi Karlmark resor

Resfakta och pris

Dag 1 Avfärd från Sverige

Dag 2 Ankomst Mandao, färd till Tangkoko

Dag 3-4 Tangkoko, färd till Tomohon

Dag 5 Tomohon/Gunung Mahawu

Dag 6 Flyg till Ternate, båt till Halmahera - Sofifi

Dag 7-8 Aketajawe NP

Dag 9 Subaim

Dag 10 Uni-uni

Dag 11 Färd tillbaka till Ternate

Dag 12 Flyg till Makassar och vidare färd till Malino

Dag 13 Gunung lompobatang - Makassar

Dag 14 Karaneata, Maros

Dag 15 Transport till Luwuk, Maleo conservation area

Dag 16 Maleo,

Dag 17 Flyg tillbaka till Jakarta för dem som åker hem

eller flyg till Palu via Makassar och vidare till Lore Lindu NP

Dag 18-20 Lore Lindu NP 

Dag 21 Transfer till Palu, flyg till Jakarta och vidare till Sverige


Snabbfakta

Resans längd: 17 dagar + 4 dagar Lore Lindu

Antal deltagare: min 7, max 10

Avreseort: Stockholm

Datum: 19/10 - 7/11 2025


Pris: 57 400 kronor (exkl. flyg)

Enkelrumstillägg: 4.000 kronor

Pris extradagar: 23 470 kronor 

Enkelrumstillägg extradagar: 1.700 kronor


Landsfakta Indonesien

Huvudstad: Jakarta

Valuta: Rupiah

Befolkning: 252 812 245 (2010)

Stadsöverhuvud: President Joko Widodo

Omringad av Borneo i väst, Filippinerna i norr, Nya Guinea i öst och Australien i syd ligger en paradisisk övärld kallad Wallacea i ett område något större än Östersjön. Dessa regnskogsbeklädda öar med vulkaniska bergstoppar som ibland når höjder över 3.000 meter, omgärdade av några av världens mest fiskrika korallrev, bär på en ornitologisk skatt mer uppseendeväckande än Darwins Galapagos, Madagaskar eller Centralamerikanska Costa Rica.

Sulawesi – som även kallas Celebes, ligger som en bläckfisk med sina tentakler utspridda över havet. Avstånden på ön är långa. Mellan städerna Manado i norr och Makassar i syd är avståndet över 100 mil och det tar nästan en vecka att köra mellan dessa städer på mycket smala och dåliga vägar. 

Det har rapporterats drygt 1.500 fågelarter runt Indonesien totalt - inklusive Indonesiska Nya Guinea. Nästan 400 av dessa har setts på Sulawesi. Av de ca 500 som är endemiska för Indonesien, är drygt 1/4 endemiska enbart för Sulawesi – hela 113 arter. Det kommer att finnas många karismatiska fåglar att glädja dagarna med under vårt besök!

Ingår i resans pris:

Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter inkl inrikesflyg, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte:
Flygbiljett (vi hjälper gärna till att boka flygbiljett så att gruppen kommer samlad), Transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.


Reseledare: Bengt Legnell + lokala guider


Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa).


Anmälningsavgift
När ni anmält er skickar vi en faktura på anmälningsavgiften 5.000 kr. När den är betald  är ni garanterad en plats på resan och beloppet dras av på slutfakturan.


Observera att såväl resans pris som färdplan och hotell är preliminära och kan komma att ändras på grund av omständigheter utanför vår kontroll.


För att delta på denna resa krävs det att du är fullvaccinerad mot Covid-19. 

Se gärna över dina övriga vaccinationer (Hepatit A&B (Twinrix), stelkramp, Gula febern mm).


Du hittar våra fullständiga resevillkor HÄR.

Program dag för dag

  • Dag 1 Avfärd från Sverige
  • Dag 2 Ankomst till Jakarta och vidare flyg till Mandao där vi möts upp av vår lokalguide och åker direkt till Tangkoko naturreservat och skådning i Temboan Hill på eftermiddagen. 
  • Dag 3 - 4 Följande två dagar spenderar vi i skogarna i Tangkoko Naturreservat. På kvällen dag 4 åker vi vidare till Tomohon. 
  • Dag 5 Heldag på Gunung Mahawu höglandet.
  • Dag 6 Efter frukost åker vi till flygplatsen för transport till Ternate och diretk till hamnen för att ta båten till Halmanhara. Från Sofifi åker vi till Aketajawe lolobata NP där vi bor i en homestay. 
  • Dag 7 Skådning på förmiddagen och efter lunch tar vi oss till ett camp inne i Nationalparken och eventuellt kan vi skåda nattaktiva arter på kvällen. 
  • Dag 8 Tidig morgonvandring till Wallace Standardwing Bird-of-Paradise leklokalen och under dagen färdas vi tillbaka till vår homestay. 
  • Dag 9 Vi checkar ut och lämnar boendet tidigt och kör till den lilla byn Subaim och stannar till i Gunung Roni för skådning. Övernattnng i homestay.  
  • Dag 10 Skådning längst Uni-uni vägen och övernattning i Subaim. 
  • Dag 11 Ännu en skådning på förmiddagen och efter lunch börjar vi bege oss åter mot Ternateön. Eventuellt skådning längst vägen och övernattning i Ternate. 
  • Dag 12 På morgonen flyger vi till Makassar och därifrån tar vi oss tre timmar med bil till Malino. 
  • Dag 13 Heldag i Gunung lompobatang och på eftermiddagen åker vi tillbaka till Makassar och övernattar där. 
  • Dag 14 Tidig morgon och vi tar oss till Karaentaskogen för att senare fortsätta till Ramang-ramangbyn i Maros där vi får se glador som jagar fladdermöss. 
  • Dag 16 Färd tillbaka till Luwuk och åker direkt till naturvårdsområdet Maleo i Taima. Har finns möjlighet att simma och snorkla. 
  • Dag 17 Detta är sista dagen för huvudresan och första dagen för utökningen. Efter frukost transporteras de av oss som ska tillbaka till Sverige till flygplatsen för att påbörja resan hem. De som ska vidare flyger till Palu och direkt till Lore Lindu NP. 
  • Dag 18-20 Heldagsskådning i Lore Lindu NP. 
  • Dag 21 Transport tillbaka till flygplatsen i Palu och vi påbörjar resan hemåt. 

Resebeskrivning

Efter att ha landat i staden Manado, vackert omgiven av höga vulkaner och blått hav, fortsätter vi till Tangkoko, ett av Sulawesis bästa naturreservat som är beläget vid foten av en 1.149 meter hög vulkan. Här bor vi i luftkonditionerade bungalows precis inpå den artrika skogen. Ofta får man endemiska arter som Sulawesi Scops Owloch vackra Red-backed Thrushsom som ”tomtkryss” vid lodgen.

Skogen runt Tangkoko vulkanen är välbevarad och bebos bl.a. av ett 50-tal fågelarter som är endemiska enbart för Sulawesi såsom flera arter Cuckoo-shrikes, Kingfishers, Fruit- och Imperial Doves, papegojor, Mynas, ugglor, hökar, Monarks och Flycatchers, Knobbed-och Sulawesi Hornbill, Ashy-headed Woodpecker,

Ivory-backed-och Sulawesi Pygmy Woodpecker, mm. Vi hoppas att se flertalet av dessa endemer.

Många av fågelarterna i denna skog, exempelvis de endemiska skogs-kungsfiskarna, är mycket oskygga och lätta att fotografera, t.o.m. utan gömsle och med 8-10 skådare som högljutt tävlar om att få bästa fotovinkel. På dessa öar har man förmodligen inte jagat skogsfåglar i någon större utsträckning – de flesta boende på öns landsbygd är fiskare eller bönder.

Två fågelsläkten som är ovanligt välrepresenterade runt Wallace arkipelagen är Otus (dvärguvar) och Ninox ugglor. Nästan varje ö har sin egen endemiska art. Otus ugglor är spridda runt gamla världen från Afrika till Wallace - totalt ca. 50 arter, varav 11 är endemiska till Wallace-öarna. Arten finns inte i Australien och endast en art på Nya Guinea (på ön Biak). Även Ninox ugglorna finns representerade med ca. 50 arter. Av dessa finns nästan alla - 48 arter, runt Wallace, Philipinerna och Australien, endast två arter når Öst/Sydostasien. 6 Ninox arter är endemiska för Sulawesi och Halmahera. Vi hoppas att få kontakt med några av dem.

Det finns sex endemiska kungsfiskararter på Sulawesi, tre av dessa kan ganska lätt ses runt Tangkoko-skogen. En fjärde art lever i det närliggande mangrovebältet vid kusten – ett område vi kommer att besöka under en 1⁄2 dag. Den femte arten hoppas vi se uppe i bergen söder om staden Manado under vårt besök till detta mer höglänta bergs-område senare under resans gång.

Hackspettar:
Ett annat fågelsläkte med en intressant utbredning på jorden är hackspettarna som representeras av drygt 250 arter spridda över de amerikanska, afrikanska, europeiska och asiatiska kontinenterna. Men sedan blir det nästan tvärstopp. Hackspettarna har ingen representant i Australien eller på Nya Guinea. Två representanter av familjen –Ashy-ochSulawesi Pygmy Woodpecker, endemiska naturligtvis, klarade av att ta sig över Wallace-linjen. Båda arterna finns endast på Sulawesi och vi hoppas stifta närmare bekantskap med dem i Tangkoko.


Däggdjur:
Det finns inte många naturligt förekommande däggdjursarter på Sulawesi – förutom fladdermöss. Eftersom ön ligger i gränstrakten mellan Australien och Asien finns både ”vanliga” däggdjur och pungdjur här. I Tangkoko- skogen kommer vi förhoppningsfullt att stifta bekantskap med några av dem. Här finns två arter apor, båda endemer naturligtvis. Det pyttelilla spökdjuret, Tarsius tarsier endast drygt 10 cm. plus en lång svans. Sedan finns ytterligare en ap-art, den utrotningshotade och märkliga Celebesmakaken, vars enda utbredningsområde finns just här runt Tangkoko, där den är relativt oskygg och lätt att se. Utöver dessa två arter förekommer ett pungdjur i denna skog - det stora, egendomliga klätterpungdjuret Sulawesikuskus, som blir ca. 120 cm lång - inklusive en mycket lång kraftig svans som fungerar som en femte kroppslem. Svansen upptar ungefär hälften av kroppslängden.

Efter att ha tillbringat 2 hela dagar i Tangkoko och besökt ett flertal lokaler med hopp om att se ytterligare ett antal Sulawesi-endemer såsom Sulawesi Pitta, Red-backed Thrush, Maroon-chinned Fruit-dove, Sulawesi Hanging Parrot, Sulawesi Goshawk, Sulawesi Crested Myna och Sulawesi Hornbill, reser vi söderut för att övernatta i en trevlig, högt belägen resort vid vulkanen Tomohon med storslagen utsikt över omkringliggande vulkaner och en blå ocean i fjärran. Skogen är tätare och på högre höjd jämfört med närliggande Tangkoko. Här väntar endemiska flugsnappare, fruktduvor, myzomelas, blomsterpickare och kungsfiskare utmed den utslocknande vulkanens sidor. (Den som önskar kan gå upp till kratern och titta ner i hålet).

Efter besöket till Tomohon är det dags att lämna Sulawesi. Från flygplatsen i Manado flyger vi till den lilla ön Ternante där regionens flygplats ligger. Direkt tar vi oss till öns hamn för vidare speedboat-transport till Halmahera. I det breda sundet mellan öarna brukar fregattfåglar, smalnäbbade simsnäppor och tärnor av olika slag dyka upp.

Halmahera
Fågelfaunan på Halmahera skiljer sig markant i jämförelse med Sulawesi. Mindre befolkad, med skogar som fortfarande är orörda gör att det är större antal fåglar här. Artsammansättningen är dessutom mer influerad av Nya Guinea såsom de större papegojorna, uggleskärror (Owlet-nightjars) och de karismatiska paradisfåglarna – av världens 42 paradisfåglar, lever 38 på Nya Guinea. 3 arter har lyckats ta sig till Halmahera (och en pytte-ö precis intill), däribland den legendariska Wallace's Standardwing. Totalt finns ca 40 endemer bundna till denna ö, däribland spektakulära arter såsom Goliath Coucal, Ivory-breasted Pitta, Invisible Rail, Umbrella Cockatoo, Azure Dollarbird, Blue and White Kingfisher, Moluccan Owlet-nightjar och ovan nämnda Wallace's Standardwing.

Vi kommer att stanna fem nätter på Halmahera. Den exakta färdplanen är i skrivandets stund inte helt bestämd. Klart är dock att vi kommer att besöka nyckel-lokalerna för Wallace's Standardwing, och Ivory-breasted Pitta. Vi kommer även att tillbringa två förmiddagar utmed legendariska Uni-Uni. Planen är att utnyttja tiden på bästa möjliga sätt så vi kan se så många av öns juveler som möjligt.

Efter besöket till Halmahera flyger vi tillbaka till Makassar som ligger vid den sydligaste delen av den bläckfiskliknande ön Sulawesi.


Nästa område att utforska är Gunung lompobatang och vi letar efter Lompobatang flycatcher, Lompobatang leafwarbler, Hylocitrea, Streak-headed white-eye mf. 

Karaentaskogen bjuder förhoppningsvis på Black headed kingfisher, Sulawesi streaked flycatcher,
Sulawesi hornbill, Sulawesi babbler, Ashy woodpecker, Pale blue monarch och Sulawesi goshawk mf. Runt

Ramang-ramangbyn har vi chansen att se hundratals Black kites jagandes fladdermöss som flyger ut från en grotta i skymningen. 


Vidare tar vi oss till Luwuk och naturvårdsområdet i Taima beach. Huvudattraktionen i detta område är den mycket märkliga Maleon. Starkt utrotningshotad och med vetenskapsmän som förbryllat kliat sig i håret över var i fåglarnas släkt-träd arten ska placeras. I brist på ideér är den placerad tillsammans med storfothönsen, en familj som likt Maleon inte ruvar sina ägg. De flesta storfothönsen gräver ner sina ägg och placerar stora rishögar ovanpå. När dessa högar förmultnar alstras värme som hjälper äggen att slutligen kläckas. Hönsparet ventilerar dagligen rishögen till rätt temperatur. Den nykläckta kycklingen gräver själv upp sig ½meter i sanden och kan omedelbart flyga iväg eftersom handpennor och andra fjädrar redan utvecklas under inkubations-tiden under sanden.

Tack vare ett projekt där forskare gräver upp äggen och gräver ner dem igen i skyddade anläggningar, så har populationen av den kritiskt utrotningshotade Maleon nu åter börjat växa.




Om tillräckligt intresse finns kommer även en förlängning till Lore Lindu i centrala Sulawesi att arrangeras.
Denna bergiga nationalpark är mycket rik på Sulawesi-endemer såsom; Sulawesi Woodcock, Metallic Pigeon, Cinnabar-& Speckled Boobook, Diabolic Nightjar, Purple-bearded Bee-eater, Geomalia, Malia, Sulawesi Thrush, Great Shortwing, Olive-flanked-& Maroon-backed Whistler, Mountain Serinoch andra karismatiska arter.

På den här resan är det rimligt att se 220 - 250 fågelarter.

Vill du följa med på den här resan? Anmäl dig här!

Celebesmakak - Fågelresa Sulawesi

Efter din anmälan får du en faktura på anmälningavgiften. När den är betald är du garanterad en plats på resan enligt våra resevillkor.

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.