Marocko - Atlas & Sahara

22 - 31/3  2025

Glasögonsångare

På den här resan fokuserar vi på det inre av södra Marockos berg och öken. En road-trip för den äventyrslystne som tilltalas av tanken att åka lite bortom allfarvägarna för att se speciella fåglar och unika miljöer. Vi kommer att bo mysigt och bekvämt på väldigt speciella hotell i Casbah-stil som hämtade ur en saga från Tusen & en natt och få smaka traditionell, inhemsk mat. När vi kommer till öknen byter vi till 4-hjulsdrivna fordon så vi kan röra oss fritt till även avlägsna miljöer och sanddyner. Ökennattskärraökenlöpareökensparvgrön biätare, flyghöns, stenskvättor och lärkor av särskilda arter, men också en hel del flyttfåglar på väg norrut är något av vad vi väntar oss att få se.

Resfakta och pris

Dag 1 Avresa från Sverige och övernattning i Marrakech

Dag 2 Färd till Ouarzazate

Dag 3 Genom Agdz och Draa-dalen till Zagora

Dag 4 Derkaoua med Erg Chebbi

Dag 5 Erg Chebbi med sjön Dayet Srji

Dag 6 Todra Gorge och Boumalne de Dades

Dag 7 Ouarzazate

Dag 8 Oukaimeden

Dag 9 Oukaimeden - Marrakech

Dag 10 Avfärd från Marrakech mot Sverige


Pris: 32.900 kronor (exkl. flyg)
Enkelrumstillägg: 3.400 kronor


Snabbfakta

Resans längd: 10 dagar

Antal deltagare: min 6, max 12

Avreseort: Stockholm

Datum: 22 - 31/3 2025


För att delta på denna resa krävs det att du är fullvaccinerad mot Covid-19 och har ett vaccinationsbevis som du enkelt laddar hem från www.covidbevis.se


Landsfakta Marocko

Huvudstad: Rabat

ValutaMarockansk dirham

Befolkning: 36,91 miljoner (2020)

Stadsöverhuvud: Kung Muhammad VI av Marocko

Reserapport från 2018 av Daniel Green!

Ingår i resans pris:

Helpension i dubbelrum på hotell med bra standard, alla rum har egen wc/dusch på rummet. Svensk reseledare och lokal guide följer med hela tiden. Transfer från flygplats vid bokning av flyg via oss.

Ingår inte:

Flygbiljett (vi ser gärna till att gruppen anländer samlad och hjälper därför till med bokning av flyg). Transfer till flygplatsen i Sverige, dryck och andra personliga utgifter. Lokal fågelguide vid enstaka tillfälle.

Det här är en “mixed group”-resa där även engelskspråkiga resenärer är välkomna. Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)


Anmälningsavgift
När ni anmält er skickar vi en faktura på anmälningsavgiften 3.500 kr. När den är betald  är ni garanterad en plats på resan och beloppet dras av på slutfakturan.


Observera att såväl resans pris som färdplan och hotell är preliminära och kan komma att ändras på grund av omständigheter utanför vår kontroll. 


Du hittar våra fullständiga resevillkor HÄR.



Program dag för dag

Dag 1
Vi avreser vid lunchtid från Sverige så beräknad ankomst är först sen eftermiddag i Marrakech. Det betyder att vi stannar kvar den första natten i Marrakech och satsar på att få njuta av en god middag och ladda upp med en bra natts sömn på Hotel Farah eller liknande.

Dag 2
Efter frukost kommer vi att ge oss direkt upp i Atlasbergen och påbörja vår färd söderut mot Ouarzazate som är vår första destination på resan. Men vi har tid för många stopp före det, särskilt uppe i bergen där vi bland annat håller utkik efter kungsörnberberfalkatlasgröngölingatlassångare och klipphöna. Här har vi också chans på de första ”exotiska” stenskvättorna med Maghreb-svart- och vitkronad stenskvätta i toppen. Möjligen även flyttande medelhavsstenskvättor. Vi kommer att befinna oss på över 1.000 m-ö-h så här kan varma kläder behövas. Även om vi bara tillbringar tid här den första och den sista dagen så rekommenderar vi att ta med sig varm tröja och vindtäta, rentav fordrade jacka/byxor. När vi kommer ner i de torra kullarna söder om atlas gäller det att hålla utkik i busktopparna efter den läckra diademrödstjärten. Vårt fina hotell i Ouarzazate ligger omgivet av palmer med utsikt mot Atlasbergen.  Vädret här varierar mellan hett och svalt beroende mycket på vindriktning. Nordliga vindar ger kallt väder, men normalt är dagarna varma och nätterna svala eller kyliga så här års. (Dagens transfer är 19,8 mil, effektiv restid beräknad till 2 tim, 52 min)

Dag 3
Vår resa fortsätter idag söderut genom palmodlingarna i Agdz och Draa-dalen där man kan se en hel del rastande flyttfåglar, som stenskvättor, sångare, ärlor och piplärkor. Kanske har vi kunnat se rödstrupiga sångare eller andra flyttare redan i hotellets trädgård vid frukost. Säkerligen även de första trädgårdsbulbylerna och hussparv. Temperaturen här nere är avsevärt högre än under gårdagen och det kommer kännas skönt för lederna att få sträcka ut sig och vandra längs floden och aktivt leta nya fåglar. Ett första stopp vid en grund sjö brukar vara riktigt produktivt med roständer, olika tärnor, vadare, hägrar, flamingos, osv. Vi följer dalgången och gör stickprov i olika wadis, där rastande flyttfåglar ofta koncentreras. Palmduvaglasögonsångarevitkronad stenskvätta och grön biätare är några av dagens målarter. Chans även på hökörnatlasstenskvätta och snårsångare . Det kommer att kännas skönt med ett dopp i poolen på hotellet i ZagoraKasbah Sirocco är både charmigt och bekvämt, omgivet av palmodlingar nära Zagora. Baren är ett trevligt ställe för att samlas och gå igenom dagens artlista, restaurangen lagar bra mat i en vacker och traditionell miljö. Om vädret inte är blåsigt kan vi avnjuta middagen utomhus. (Dagens transfer är 16,3 mil, effektiv restid beräknad till 2 tim, 46 min)

Dag 4
Idag behöver vi starta tidigt för att hinna de 30 mil vi behöver färdas och ändå ha gott om tid för många fågelstopp. Vi kommer att kika särskilt efter ökentrumpetareslagfalk och ökenstenskvätta, men också rastande flyttfåglar. Den öppna öknen innebär en tuff utmaning när det gäller att hitta fåglar, men kom ihåg att ju fler spanande ögon, desto mer kommer vi upptäcka. Lönen för mödan kan bli flyghöns som ökenflyghöna och vitbukig flyghönaökenlöparesaharaskriktrast eller andra topparter. Sädesärlor av rasen subpersonata är fåtaliga men kan ses idag. När vi kommer fram finns det valmöjligheter för hur mycket aktiviteter man vill delta i då vi ska stanna två nätter på hotellet i Derkaoua.  Här finns ett antal olika tält, paviljonger och andra skuggiga platser där man kan skydda sig från solen och dagens hetta. Derkaoua är omgivet av öken och en hel liten oas i sig. Det är det klassiska stället från vilket mången resenär har utgått för sitt ökenäventyr i Sahara stavat Erg Chebbi! Erg Chebbi är de kända sanddynerna som blivit sinnebilden för Sahara, men som faktiskt inte är en särskilt vanlig biotop i Marocko. Här reser sig Erg Chebbi alldeles utanför hotellet. (Dagens transfer är 30 mil och beräknas ta 4 timmar)

Dag 5
Idag kommer vi utforska de böljande vackra sand-dynerna Erg Chebbi – Marockos enda riktiga sand-dynsområde, så idag åker vi jeepar med lokalguider som kan området bättre än någon annan. Området runt Merzouga är intressant med den temporära sjön Dayet Srji. Finns det vatten här lockar den till sig flyttande fåglar som flamingos, diverse änder och vadare. Den är dock uttorkad flera år i rad ibland så inget är garanterat. Här har vi också chans på saharasångareglasögonsångare och specialiteten atlassångare. Vi skådar också efter saharaskriktrast – kan vara riktigt svår att se vissa år – ökenlöparehärfågellärka och flyghöns. Den läckra, lilla ökensparven står givetvis i fokus här också, för det här är artens kärnområde. Här kan vi låta oss omslutas av tystnaden, himlen, sanden och oändligheten i Sahara. Färden går över tamarisk-krönta sanddyner och slät halvöken. Vi spanar efter flyghöns, ökenkorpkorttålärkahärfågellärka och sandökenlärka. Då och då skiftar öknen textur till finare sand och där är det dags att spana mer noga efter en av de charmigaste målarterna på resan – ökenlöparen! Här kan det också finnas ökenstenskvätta, flockar med ökentrumpetare och den ljust sandfärgade ökenrasen av tofslärka. Har vi tur kanske vi redan nu kan hitta resans första ökensparv – en riktigt läcker släkting till vår egen gråsparv. Efter lunch kan man välja att stanna kvar vid hotellet och slappna av om man inte vill ge sig ut på ännu en exkursion till t.ex. flyttfågelmagneten Dayet Sjri. Vid hotellet gör vi också vårt bästa för att hitta den mystiska ökennattskärran. Här hyr in en extra lokal guide som (vissa år) kan visa oss ökenberguv. Natt på hotell i Derkaoua.

Dag 6
En promenad i hotellträdgården – som är välväxt med gamla träd och en oas i sig – kan ge upptäckter av rastande flyttfåglar, vare sig den görs före frukost eller efter middagen. Idag beger vi oss åter ut på vägarna med Todra Gorge och Boumalne de Dades som resmål. Dagens tur tar oss med genom wadis till och bortom Erfoud, så med en del spenderad tid på några av de bästa lokalerna här bör vi få ihop en bra samling arter idag. En bra blandning habitat från Tinejdad till Boumalne de Dades med sina vidsträckta palmodlingar och frodiga wadis och ravinen Todra Gorge strax norr om staden. Har vi inte lyckats få se saharaskriktrast tidigare så är det sista chansen idag. Här kan vi njuta en avslappnad kväll men också låta de äventyrslystna ge sig ut på kända Tagdilt track och leta flyghöns och stenöken-specialiteter som tjocknäbbad lärkasnårsångareökenberglärka och berberstenskvätta. De två sistnämnda har en bra population här. Hotel La Porte du Dades med sin berber-arkitektur ligger nära Tagdilt och har takterass med utsikt över landskapet, en traditionell restaurang och lounge i trädgårdsmiljö. (Dagens transfer är 26 mil, 3 tim 37 min)

Dag 7
Vi tar en till titt vid Tagdilt track med en sista chans på den svårsedda tjocknäbbad lärka. Därefter styr vi österut för att leta efter ännu en svår art – maghrebstenskvätta (nyligen splittad från sorgstenskvätta). Vi kommer utforska en rad körvägar men kommer att behöva tur för denna luriga art. Här bör tiden också räcka till för att spana av vatten-reservoiren vid Ouarzazate där kamsothöna och marmorand brukar finnas, liksom flyttande rovfåglar. Kullarna runt Ouarzazate och Tiffoultote är täckta av buskmarker som attraherar rastande flyttfåglar. Här spanar vi efter både slagfalk och berberfalk. Natt på hotell i Ouarzazate. (Dagens transfer är 11,7 mil, 1 tim 50 min)

Dag 8
På vår väg tillbaka upp genom Atlasbergen kan vi beundra landskapet samtidigt som vi har nya chanser på bergsfåglar som atlasstenskvätta (tidigare ansedd som en ras – seebohmi - av stenskvätta), atlasgröngölingklipphönakoboltmes, och säkert några rovfåglar. Kanske vi stannar vid Taddert med sina ruiner och givetvis vid Atlasbergens högst belägna pass. Nytt för i år är att vi spenderar mer tid i de höga Atlasbergen. Vi åker upp till Oukaimeden – en skidort på 2.650 m.ö.h. i Höga Atlas med bra chans på atlasbergsökenfink. Här kan man också se berglärkorstensparv och atlasstenskvätta. Det kan finnas ganska mycket snö kvar så här dags på året så på med jacka och mössa! Belöningen blir fina fåglar och fantastiska vyer. Natt på hotel i Oukaimeden.

Dag 9
Vi skådar oss upp mot Oukaimeden och letar särskilt efter Atlassångare i sluttningarna. Väl uppe i skidorten är Atlasstenskvätta och den svårsedda (Atlas)bergsökenfinken målarter. Troligen får vi se en hel del alpkajor i processen. Förhoppningsvis är vädret tillräckligt bra för att vi ska kunna njuta av utsikten över de magnifika, höga Atlasbergen. Efter lunch på en restaurang i skidorten beger oss till Marrakech (8 mil) för att checka in för en sista natt på hotell. I låglandet spanar vi efter tjockfotMaghrebskata och klipphöna, samt givetvis sydliga varfåglar som gärna kan sitta på ledningar här och var.

Dag 10
Lugn morgon med avslappnad frukost och promenad i omgivningarna av hotellet innan transfer till flygplatsen för att ta flyget hem till Sverige.
Avfärd från Marrakech mot Sverige.

Vill du följa med på den här resan? Anmäl dig här!

Rödhuvad törnskata

Efter din anmälan får du en faktura på anmälningavgiften. När den är betald är du garanterad en plats på resan enligt våra resevillkor

Att skicka formuläret innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.